Een 1e spoor traject is bestemd voor medewerkers die langere tijd niet in staat zijn om te werken en die in het eerste jaar van hun ziekteverzuimperiode zitten.
Doel
De bedoeling van een 1e spoor traject is om te bekijken in hoeverre de medewerker zijn ‘vertrouwde’ werkzaamheden weer zou kunnen oppakken. De belastbaarheid wordt gemeten onder deskundige begeleiding. Het doel moet dus zijn om vast te stellen of het überhaupt mogelijk is om de werkzaamheden weer net als voor de ziekteperiode op te pakken.
Werkwijze
Een 1e spoortraject begint met een oriëntatiegesprek. Er volgt een analyse van de situatie en de kans van slagen wordt onderzocht voor terugkeer in de functie.
Plan van Aanpak
Een plan van aanpak volgt indien uit de analyse blijkt dat de haalbaarheid als gunstig wordt ingeschat. Coaching en begeleiding om dit plan van aanpak te realiseren is uitermate belangrijk. Getracht wordt om alle belemmeringen weg te nemen.
Duur
De inzet van extern adviseur kan zorgen voor een stuk administratieve ontzorging, laat u daarom informeren over de mogelijkheden en de voordelen.
Terugkeer
Om de terugkeer te bevorderen is het goed te bezien wat in betreffende situatie het beste past. Er zijn diverse mogelijkheden:
1.Loopbaancoaching:
Heroriëntatie op werk. Coaching is gericht op: Wat kan men als gevolg van de ziekte nog wel! Wat voor soort werk past daar bij?
2. Heroriëntatie 1e spoor:
Als re-integratie niet soepel verloopt! De coaching geeft de werknemer meer inzicht in zijn of haar situatie. Hij/zij weet beter met de werkgever hierover te communiceren en tot afspraken te komen.
3. Stress en spanningsreductie:
Als uitval vooral is ontstaan door oplopende spanningen door werk en/of privé. Het doel is de stressveroorzakers dusdanig te herkennen en te beheersen zodat stress minder het leven beheerst en herstel sneller intreed.