Bij Langdurig uitval
Als men langdurig is uitgevallen vanwege ziekte zullen de activiteiten in het eerste ziektejaar (re-integratie eerste spoor) vooral gericht zijn op terugkeer naar eigen of vervangend werk.
Het zoeken en regelen van vervangend werk wordt over het algemeen door de werkgever gedaan. De werkgever is verantwoordelijk voor de re-integratie van de (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte medewerker, dit is vastgelegd in de Wet Verbetering Poortwachter.
Voor een werknemer die terugkeert na een langdurig verzuim is de werkhervatting meestal niet een kwestie van ‘gewoon weer beginnen’. De werknemer heeft nogal wat tegenslagen achter de rug. Verwachtingen en toekomstplannen vallen in duigen. En het thuis zitten kent ook zo zijn problemen. Ondersteuning hierbij is van groot belang en vormt een belangrijke factor bij een voorspoedige terugkeer. Immers, niet alleen de herintredende werknemer maar ook zijn werkomgeving is gebaat bij een zo soepel mogelijke herintreding.
JAN Ziekteverzuim kan u daarbij ondersteunen en de re-integratie 2e spoor oppakken.
Effectieve praktische benadering
De wijze van intensiteit van begeleiden is dan ook afhankelijk van de uitgangssituatie van de werknemer. Wel altijd hetzelfde is dat de mens bij JAN Ziekteverzuim centraal staat. Daarom leveren wij maatwerk: Wij kijken naar de mensen en hun capaciteit, mogelijkheden / wensen en kansen.
De talenten, kwaliteiten en mogelijkheden van de werkzoekende zijn het uitgangspunt van elk re-integratietraject. Opleiding en werkervaring zeggen wel iets over de capaciteit van mensen maar werkgevers willen toch vooral weten wat voor soort persoon hij aanneemt en wat de verdere mogelijkheden zijn van de werknemers. Wij vinden het belangrijk dat mensen een passende baan vinden, waar met plezier gewerkt kan worden. Iedere kandidaat en situatie is immers anders. Een nieuwe aanpak.
De kortste weg naar (nieuw) passend werk is de inzet bij elk 2e spoortraject. JAN Ziekteverzuim wil hierin succesvol zijn door meer persoonlijke en resultaatgerichte benadering, deskundigheid en heldere communicatie. JAN Ziekteverzuim is een specialistisch re-integratiebedrijf, waardoor er flexibel en effectiever gewerkt kan worden.
Garanties op een baan of passend werk kunnen uiteraard niet gegeven worden omdat dit afhankelijk is van de arbeidsmarkt en vele andere factoren waar JAN Ziekteverzuim geen invloed op heeft.
Door deze gerichte en specifieke aanpak zal de werkzoekende meer inzicht en zelfvertrouwen krijgen in de eigen kwaliteiten en capaciteiten. Hierdoor zal hij/zij beter voorbereid zijn op het zelfstandig verwerven van een plek op de arbeidsmarkt. JAN Ziekteverzuim gaat bij de begeleiding en ondersteuning uit van de mogelijkheden van de werknemers.
Motivatie werknemer
Van de werknemer wordt een goede motivatie en een actieve inzet verwacht. Ook hij heeft er veel belang bij om ander werk te vinden. De tijd is echter beperkt en er moet veel worden gedaan om tot resultaat te komen. Een 2e spoortraject is niet vrijblijvend. De werknemer heeft en grote verantwoordelijkheid om er alles aan te doen om passend werk te vinden.
De voortgang van het traject wordt met de werkgever gecommuniceerd middels periodieke rapportages en overleg. De werkgever kan maatregelen nemen als de inspanningen onvoldoende zijn.
Hoe verloopt een tweede spoortraject?
Een tweede spoortraject doorlopen wij in een aantal stappen:
Stap 1: Intake
Het 2e spoor traject zal starten met een intake met het doel kennis te maken, vertrouwen (wederzijds) te winnen, en de persoonlijke situatie inzichtelijk te maken. Hierbij wordt uitvoerig stilgestaan bij de situatie van dat moment, opleiding en ervaringsniveau, beroepsmogelijkheden en beroepswensen etc.
Stap 2: Rouwverwerking
Werknemers willen graag vasthouden aan het dienstverband bij hun huidige werkgever, dit geeft hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid in plaats van onzekerheid. Er is dus sprake van verlies wat verwerkt moet worden.
Stap 3: Analyses en oriëntatie op mogelijkheden
Door middel van analyses wordt er gekeken naar de mogelijkheden van de werknemer. Vraagstukken die aan bod komen zijn:
• Wat zijn de capaciteiten en competenties?
• Wat voor baan is passend en kan hij/zij aan?
• Wat voor potentieel werkgevers moet naar gekeken worden en welke zijn realistisch?
De uitkomsten leveren mede input voor het actieplan waarbij vooral gefocust wordt op het effectief benaderen van de arbeidsmarkt.
Stap 4: Maatwerkplan
In deze fase van het traject wordt ruim aandacht gegeven aan de arbeidsmarkt en het benaderen van deze arbeidsmarkt. Dit gebeurt door een aantal trainingen die één-op-één plaatsvinden waarvan de inhoud is afgestemd op de behoefte van de kandidaat, dit kan zijn:
• Opstellen motivatiebrief en bouwen van het cv
• Gesprek, – en interviewtraining
• Netwerkanalyse en netwerktraining
• Voorbereiding op sollicitatiegesprekken (wat voor vragen kan je verwachten, wat zijn goede en minder goede antwoorden, hoe stel je je op in het gesprek, etc..)
• Training in alle vacatureplatforms, waar vind je het best relevante vacatures en hoe kom je erachter.
Stap 5: Doorlopende begeleiding door vaste coach
Directe bemiddeling
Bij JAN Ziekteverzuim wordt de werknemer via de kortste weg individueel bemiddeld naar werk. In het kort betekend dat concreet:
•Geen uitgebreide langdurige trainingen in groepsverband, waarvan de mensen vaak de helft niet nodig hebben.
•Een praktische begeleiding en bemiddeling. Niet alleen de dingen goed doen, maar juist ook de goede dingen doen.
•Persoonlijke aandacht werkt beter dan gedeelde aandacht.
•Direct benaderen van mogelijke werkgevers en het maken van afspraken. Ook, of misschien wel juist, als er geen vacatures bekend zijn.
Het 2e spoortraject
Een re-integratietraject 2e spoor bij JAN Ziekteverzuim bestaat uit drie fases;
1. Intake en opstellen trajectplan
2. Zelfanalyse & training
3. Zelfmarketing
In elk van deze fases is een aantal activiteiten ondergebracht die ingezet kunnen worden indien dit nodig is om een vlotte en succesvolle re-integratie te bewerkstelligen. Het niveau van personen die bij ons worden begeleid is van hoog tot laag. Ieder heeft zijn/haar eigen problematiek waar vooral een passend antwoord op moet komen. Maatwerk is daarbij een sterk punt binnen onze begeleiding. Maatwerk is essentieel vanwege de verschillende problemen/belemmeringen die de medewerk(st)er richting arbeidsmarkt of bij zich, -/haarzelf kan ondervinden. Bijvoorbeeld:
• Specifieke en vaak eenzijdige werkervaring
• (te) weinig of zeer specialistische opleiding
• Medische en/of psychische problematiek en beperkingen
• Privé-problematiek
• Leeftijd
• Moeilijk loslaten van het oude werk
• Angst voor veranderingen en de veiligheid van het vangnet
• Geen toegespitst netwerk – niet gewend te netwerken, enz.
Omdat elke situatie en elke werknemer anders is, zal per traject bekeken worden wat noodzakelijk is om te komen tot succesvolle re-integratie. De diensten sollicitatie-instructie en jobhunting zullen bij ieder traject aan de orde komen. Een aantal diensten kunnen indien nodig daarnaast worden ingezet en zijn bij de trajectprijs inbegrepen.